Sila tinggalkan Link anda di bawah ini... Tq.
Kerjasama anda amatlah di hargai

Wednesday, December 22, 2010



Step bagaimana hendak Install Adobe Photoshop Version 8.0(HACK)
1.kLik icon setup, tunggu 3saat paparan Instal wizard dalam proses..

2.kemudian keluar paparan SETUP adobe photoshop..

                        Seterusnya klik button next tersebut..            

3.Klik Button Next dalam 2kali.. hingga anda sampai ke paparan “Software License Agreement”..



4.Seterusnya isi kan nama anda pada paparan Customer Infomortion.. 

Pastikan anda isi semua tempat kosong..
Pada label “Product is Registered to”, pastikan anda memilih
An Individual..
Pada Titile Solutin,First name,Last name, dan Company anda boleh meletakkan
Apa saja ayat..
Yang penting pada Serial Number. Pastikan anda isi
“0000 0000 0000 0000”
Jangan isi no. lain selain ini.. kemudian tekan next.

4.Kemudian paparan berubah kepada “Registration Informotion” 

Klik “Yes” pada Paparan tersebut..         

5.kemudian pilih file destination. Sebaiknya di local disk c.. dan sebaiknya tidak perlu tukar sama sekali
File destinationnya..
Selepas itu klik butang next dalam 3 kali hingga anda berada dalam proses install.. 



Tunggu hingga habis installnya..

6.kemudian, setelah siap instal.. terpapar lagi paparan “Adobe Activition”..
Pastikan anda Klik “cancel”.. pada paparan tersebut..

                                   
                        
7.selepas anda tekan butang cancel tersebut.. akan terpapar paparan seperti rajah di bawah..


Anda pastikan tekan butang “yes” ..

8.dan Klik Finish..
9.setelah selesai anda setup adobe photoshop.. anda perlu copy “crack”. Folder sperti rajah di bawah.

                              
10.buka folder crack tersebut dan copy “AdobeLM.dll” dan “Tw10122.dat”. copy
Kedua-duanya sekali.

11.kemudian, pergi ke My Computer>Local disk:C >Program files.. Cari folder “Adobe”.
Kemudian paste.



PERHATIAN::
~Jika anda menggunakan Windows Xp, bila anda paste, pastikan anda Klik “Yes to all”
~Jika anda Menggunakan Windows 7, bila anda paste, pastikan anda klik “Copy and Replace”..

Selamat mencuba..:)

_Photo Excellence_



Tuesday, December 21, 2010


Hallo guys.. asalamualaikum..
Okey hari ini nk kata tentang tomorow..
kenapa dengan esok?.
hehe..esok  kami akan outing di area tempat kami..hohoho
kami kira nk buta mode "Indie Dress"
kalau dapat lah.. itu la yang kami nanti kan.. 
Model Prempuan..:) hope
kami dapt Photo yang menarik..
nantikan photo kami..:)

_photo excellence_

Sunday, December 19, 2010

Adakah anda Faham Tentang "White Balance"


Assalamualaikum dan selamat malam..
Okay kali neh kami ingin selongkar apakah itu white balance?
adakah ia penting dalam menghasilkan photo yang cantik?
Jawapannya..
Ya! ianya penting untuk kita mengenali white balance supaya dapat menghasilkan 
photo yang cantik dan tidak cacat..pendek kata gambar anda tidak terlampau gelap dan tidak
juga terlampau terang..

Okey, mari kita selongkar apakah itu white balance..


White Balance adalah aspek penting dalam dunia photography dan boleh mempengaruhi
dalam penghasilan photo yg cantik...

agar dapat menjelaskan lagi apakah itu white balance. cuba anda lihat gambar di bawah::




ketiga-tiga gambar diatas adalah sama, bahkan hasilnya adalah dari satu gambar..saya hanya mengubah
white balance supaya anda tahu peranan white balance..anda perhatikan gambar diatas,
ketiga-tiganya mempunyai warna yang berbeza..
Gambar A nampak seperti sangat kebiruan, gambar B pula cahayanya normal, dan gambar C
nampak seperti terlalu kekuningan..

Jadi, mengapa kita perlu untuk mengetahuinya adalah kerana kita yang memotretkan gambar dalam
keadaan cahaya yang berubah-ubah.Mata kita adalah super canggih dari lens kamera.. kenapa saya mengatakan 
begitu kerana mata mampu menyimbangkan terhadapa perubahan warna. Kertas di mana pun, mata kita
akan nampak putih sahaja.Namun kamera tidaklah secanggih mata kita ini.. Kertas yang putih
belum tentu nampak putih dalam keadaan cahayanya yang berbeza.

Jadi tujuan white balance adalah berfungsi untuk mengenali temperature sumber cahaya
yang ada.

berharap dengan perkongsian ini anda akan lebih arif tentang pencahayaan..;)
selamat mencuba..


Saturday, December 18, 2010

Wedding Photography II


Hello,asalamualaikum,salam sejahtera
dan selamat petang semua..
Okay,, kali ini kami ingin lihatkan kepada anda hasil gambar 
yang kami snap kemarin..
Uhh,,very tired ler kmrin.. berbagai-bagai ragam
perangai pengantin..hehehe..
bukan maw komen.. just nk kritik ja..( sama ja la kn..). haha..

Okey di bawa ini la hasil2 nya.. kami tidak upload semua gmbr..
nanti penuh pulak blog ne nanti..jadi setakat ini saja la
kami upload.. alright..


































Okey,, ne ja la hasil kami.. hope cntik erk..:)

Thursday, December 16, 2010

 Assalamualaikum dan salam jumaat semuanya..
hari ini kami ingin kongsikan tentang 
bagaimanakah kita nk dapat hasilkan sebuah foto yang bagus dan menarik??
Jadi, Crew kami ingin kongsikan tips-tips nya..okay..


Secara umum dapat saya jelaskan dalam uraian berikut. Untuk mendapatkan sebuah foto yang bagus dan cantik, ada beberapa hal yang perlu kita perhatikan. Di sini tidak akan saya tuliskan tentang teknik, peralatan yang digunakan, atau lokasi yang tepat untuk menghasilkan foto yang cantik . Kerana untuk hak teknik di atas memiliki cara yang berbeza bagi masing-masing aliran fotografi, seperti landscape, portrait, wild life, dan sebagainya. Tetapi yang ingin diperkatakan di sini adalah pengertian dari bagus dan hal-hal mendasar lainnya. Berikut adalah beberapa yang perlu diperhatikan:
Untuk menghasilkan foto yang bagus, kita harus fahami dahulu seperti apa foto yang bagus itu. Tidak mungkin kita boleh membuat foto yang bagus kalau kita sendiri sebenarnya tidak tahu apa sebenarnya foto bagus itu..
Definisi foto yang bagus bukanlah definisi yang Susah untuk difahami. Tidak mungkin ada definisi yang boleh ditulis bahawa foto yang bagus itu seperti apa. Anda boleh menelan sepotong pizza dan bilang rasanya sedap, padahal Anda boleh membuat definisi “sedap” itu seperti apa bukan?..
Untuk fahami seperti apa foto yang bagus itu, kita bisa melatihnya dengan melihat foto orang lain iaitu dengan membuka-buka majalah dan buku foto.
Manakala kita melihat sebuah foto dan tertarik, yakinkanlah diri anda bahwa foto itu bagus. Buktinya anda tertarik bukan?..
Kemudian, perhatikan foto itu lalu buatlah pertanyaan di dalam hati: mengapa Anda merasa foto itu menarik. Apa yang menarik? Apakah warnanya bagus, atau apakah orang dalam foto itu cantik, apakah susunan benda-benda dalam foto itu menarik, apakah suasana dalam foto menarik. Yang penting Anda harus tahu alasan apa yang membuat Anda merasa sebuah foto itu menarik.


Setelah anda tahu apa daya tarik sebuah foto, cubalah berpikir bagaimana cara membuat foto itu. Apakah photographernya Handsome, apakah photographernya harus naik tangga, apakah photographernya mengira dengan objeknya, apakah photographernya selalu dapat pencahayaan seperti itu, dan sebagainya.
Setelah dua langkah terakhir dilalui, sesungguhnya anda sudah mempunyai bekal untuk membuat foto bagus bagi “adegan yang mirip dengan port yang baru saja Anda Amati ”. Endapan memori akan sebuah foto bagus adalah bekal bagi anda untuk membuat foto yang situasinya mirip. dan semakin banyak anda mengamati foto orang lain, semakin banyak bekal bagi anda untuk dapat membuat foto yang bagus. ini bukan kata-kata tipuan, tapi cuma memberi idea. di dunia ini tidak ada foto yang boleh sama sekali baru. sebuah foto pasti dihasilkan dari berbagai idea yang ada di di semua photographer.
Kalau anda sudah memiliki sebuah kamera digital, pakailah setiap hari. kamera digital apa pun jenisnya, umur pakainya hanya sekitar enam tahun. kamera yang dipakai tiap hari jauh lebih bagus daripada kamera yang dipakai sekali-kali saja. dengan memakai kamera setiap hari, anda sekaligus berlatih untuk dapat membuat foto yang bagus.

Untuk mendapatkan dan boleh membuat foto bagus memang perlu banyak mencuba, berlatih dan terus mencuba dengan berbagai macam teknik. Selamat mencuba

_copyright by photo excellence_

Info



Hye geng2 sekalian..hehe.
Okay sekarang bukan lagi nk ckp Tentang photography..atau 
edit..:) biar Pun blog berunsur Photography
Tak salah sekiranya kami
ingin Kongsikan tentang info ini ah..hehe

Okay kami nk share la kt korang tentang
Blog yg boleh kita iratkan lagi sillaturrahim..
memg best ler kalo kwn2 dengan dorang..

Blog tue nama nya

Best taw,,kt sana mcm2 ada,,:]..
Kalo nk tengok.. Lawati blog mereka
hanya dengan klik WSB di atas tue..:]..
Okay..
"KAWAN BIAR BERIBU"..

Assalamualaikum Everybody..
hehe..
Okay hari ini Kami ingin kongsikan pula tentang 
"Bagaimana hendak hilangkan jerewat digambar anda
hanya dengan editnya sahaja"..
Jing! Jing! Jing!..hehe..
menarik bukan..hehe
so, pasti semua orang nk nmpk cantik
di gmbar kn..

kami akan beri tutorialnya..
Edit menggunakan Adobe Photoshop..
apa2 version Pun boleh juga...:]


Disini kita akan mencoba menghilangkan jerawat dengan cepat dan mudah tanpa banyak biaya...

Hanya dengan belajar ilmu photoshop


mari kita buktikan...

Langkah-Langkahnya:


1. Kita akan mencuba pada gambar yang telah tersedia di atas.
Anda boleh copy  atau save as gambar di atas.

2. Buka file gambar yang sudah kamu sediakan Klik pada Healing Brush Tool pada Toolbar sebelah kiri (dengan Secara Automatik kursor anda akan berubah menjadi bentuk Lingkaran)



Posisi Healing Brush Tool pada jerawat

3. Adjust diameter/besar lingkaran Healing dengan ukuran jerawat (untuk mengganti ukuran anda Klik Kanan pada layer kerja kemudian adjust besar Diameternya)
Contoh:



Setting Healing Brush Tool 

4. Tekan Button(pada papan kekunci) Alt sampai kursor berubah seperti lambang SnapShot kemudian klik pada bagian wajah yang paling bersih atau tanpa jerawat (pilih pada bagian dengan kontras warna yang sama dengan bagian jerawat), lepas tekan Button Alt kemudian anda tinggal klik pada bagian wajah yang berjerawat hingga bersih..


Jerawat Hilang..

5. Supaya gambar lebih cerah, adjust contras warna dengan melakukan langkah seperti berikut:
= Pilih menu Image > Adjustments > Curves : Tukar nilai input dan output
Sebagai rekomendasi ganti dengan * input : 99 *out put : 146 atau adjust sesuai dengan mengikut kesesuaian gambar anda.


rekomendasi setting

Hasilnya:


"Kulit Lebih Putih tanpa kosmetik"



Bagaimana sekarang?
anda percaya kan..hehe..
Try ler..pasti anda rasa terujah dengan gambar anda yang tkda jerewat..hehe
kalau ada masa lapang mencuba la ah..

if siapa2 yg baru berminat dlm bidang edit2 neh..teruskan 
minat anda..dunia photography dan edit saling mengait taw...:]
Thanks melihatnya...

Wednesday, December 15, 2010

Cara Pegang camera dengan betul..



Assalamualaikum kwn2..
okay hari kami ingin kongsikan tentang cara-cara pegang kamera..
Satu persoalan, bila kamu sudah memiliki kamera, bagaimana cara kamu memegang kamera tersebut waktu mengambil gambar? Pentingkah mengetahui cara memegang kamera dengan betul? Atau kita hanya akan terfikir, Ala… apa susah? pegang saja kamera dan tekan saja butang snap, hah, jadilah gambar!… Ok, sebenarnya mengetahui cara memegang kamera dengan betul adalah salah satu ‘basic photografi’ yang perlu kita tahu. Mengetahui cara memegang kamera dengan betul dapat membantu kita menangkap gambar dengan posisi kukuh dan tidak gegar.
Selain itu, ia juga membantu kita mengelakkan dari cepat letih jika menangkap gambar dengan menggunakan kamera DSLR yang lens nya besar dan panjang.
Tanpa membuang masa, jom kita lihat contoh-contoh gambar dibawah.


Click here to enlarge
Basic Pegang DSLR


Ok, diatas ni adalah cara pegang DSLR secara basic. Dimana kita gunakan tangan kiri untuk pegang kamera pada bahagian lens dia, dan tangan kanan kita gunakan untuk control setting DSLR seperti untuk tekan butang shutter release dan sebagainya. Lepas itu, kedua-dua siku kita rapatkan dengan badan untuk memperkukuhkan kedudukan DSLR seperti gambar diatas. Pastikan pegang dengan selesa dan rasa titik graviti pada DSLR untuk seimbangkan berat DSLR ketika memegang.

Click here to enlarge
Cara Lain Untuk Pegang DSLR

Kita boleh juga pegang DSLR dengan cara pada gambar diatas ini. Tapi untuk sesekali bolehlah. Kalau kita dah penat tangkap gambar dengan memegang kamera dengan cara basic, bolehlah cuba dengan cara kedua nih. Bila kita letak DSLR pada bahagian tangan yang dekat dengan bahu begini, kedudukan DSLR akan lebih kukuh dan peratusan untuk tergegar waktu tangkap gambar akan kurang. Tapi mungkin lambat sikitlah nak tukar setting dan cara begini mungkin sesuai untuk ambil gambarlanscape atau gambar yang menggunakan shutter speed yang rendah.


Cara Pegang DSLR Yang Salah

Click here to enlarge

Elakkan memegang DSLR dengan cara seperti gambar di atas. Memegang kamera dengan sebelah tangan tidak akan memperkukuhkan kedudukan kamera dan peratusan untuk menangkap gambar yang sharp adalah rendah. Pastikan juga tali kamera kita sangkutkan dileher atau lilitkan sedikit pada bahagian tangan kita. Jika DSLR kita terlepas jatuh, apa akan jadi? Memegang kamera dengan meletakkan kedua-dua belah tangan pada badan kamera, juga tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi elakkan dari pegang dengan cara begini.

Click here to enlarge

Ini juga cara yang salah ketika memegang DSLR. Jadi pastikan tangan kita tidak ‘mengepak’ waktu nak tangkap gambar. Jangan lupa, rapatkan siku pada badan kita. Elakkan juga memegang kamera dengan meletakkan tangan kiri diatas lens DSLR. Ianya bukan saja menambahkan berat kamera tetapi ianya tidak akan mengukuhkan kedudukan kamera. Jadi pastikan pegang DSLR dengan meletakkan tangan kiri dibawah lens DSLR.


Cara Pegang DSLR Secara Menegak

Ada orang kata, bila kita shut gambar dengan menggunakan DSLR, kita tidak digalakkan menangkap gambar dengan cara menegakkan kamera kita. Sebab nampak tak profesional katanya. huhu~ Tak pastilah saya, betul ker tidak tu~ Tapi apa yang pasti, tidak menjadi salah pun kalau kita nak ambil gambar dengan cara menegakkan DSLR kita. Ok, boleh lihat cara dibawah.

Click here to enlarge


Cara yang sebelah kiri ini adalah kedudukan yang baik untuk pegang DSLR secara menegak. Tangan kanan digunakan untuk support berat kamera sambil menjaga setting. Manakala tangan kiri diletakkan dibawah lens untuk memperkukuhkan lagi kedudukan DSLR. Jadi, masalah gambar bergegar tidak akan berlaku. Kalau lihat cara pegang DSLR yang salah tu, kita boleh lihat kedudukan tangan kanan yang tidak stabil disitu…

Kedudukan Kaki

Click here to enlarge

Untuk menstabilkan badan waktu mengambil gambar, pastikan kaki kiri dilangkahkan sedikit kehadapan dari kaki kanan. Jadi tak der lah rasa nak tumbang waktu tangkap gambar. Jangan rapatkan kaki dan berdiri tegak seperti gambar pada sebelah kanan diatas. Sebab kedudukan badan tidak akan stabil jika kita berdiri seperti itu.

Cara Pegang DSLR Waktu Tangkap Gambar View Rendah

Click here to enlarge

Ok, diatas ini ada 3 contoh cara untuk pegang DSLR ketika hendak tangkap gambar pada kedudukan rendah. Cuba lihat kedudukan siku pada contoh gambar diatas. Siku sentiasa ditongkatkan pada kaki untuk menambah kestabilan kedudukan DSLR.

Click here to enlarge

Cara yang salah, kalau lihat gambar pada sebelah kanan ini, siku tidak ditongkat pada kaki. Jadi kedudukan kamera tidak akan stabil disitu.


Gunakan Sebarang Benda Yang Dekat Dengan Kita Untuk Support Badan

Banyak benda yang boleh kita jadikan support untuk badan kita waktu menangkap gambar. Sebagai contoh, kita boleh gunakan tiang, kereta, atau dinding bagi membolehkan kita bersandar untuk mengukuhkan badan ketika mengambil gambar.

Click here to enlarge
Click here to enlarge


Click here to enlarge


Cara Pegang DSLR Ketika Meniarap

Nak pegang DSLR ketika baring atau meniarap pun ada cara juga. Yang penting, kedudukan kamera mesti kukuh.

Click here to enlarge


Seperti biasa, gunakan siku untuk support kamera dengan menongkat siku pada lantai atau tanah. Jangan buat seperti gambar yang salah diatas. Dimana dia tidak menggunakan siku, tetapi menggunakan badan untuk support kamera. Kita akan cepat rasa penat jika berbuat demikian dan DSLR yang kita pegang tidak akan stabil waktu menangkap gambar.


Akhir kata, di sini saya nak kongsikan satu tips iaitu, ketika hendak tangkap gambar, elakkan dari bernafas. Secara logiknya, apabila kita bernafas badan kita akan bergerak. Jadi cara terbaik, tarik nafas sebelum tekan butang shutter release, tahan nafas ketika tekan butangshutter release dan hembus nafas selepas tangkap gambar..





Harap dengan perkongsian kali ni anda dapat 
ilmu yg bernas untuk anda..


Thanks for the see..:]

Tuesday, December 14, 2010

Tiba Nya Kami Shoot Dalam Mode Wedding Photography



Asslamuaikum n slamat tghari..hehe.
harap kwn2 sudah mkn tgahri yah..:)

Okey,, today i want to tell all of you,
maybe this friday & saturday(16&17.2010) kami Photo Excellence
akan Snap gmbr wedding photography..
Bersedia untuk menantikan gmbr yg kami hasilkan melalui lensa 
kamera kami..=)


Assalamualaikum dan selamat mlm kwn2..
Okay now, kami akan kongsi kan lagi website dimana
foto-foto nya amat menarik dan profesional...

Memang amat menarik...kami belajar dari website ini... 
kami bukannya pro..masi amatur dalam bab photography..
Cuma perlukan banyak melihat foto-foto cantik dan cuba cari
inspirasi dari gmbar yg dilihat..

Moga dengan perkongsian ini..anda dapt mengembangkan ilmu photography
anda..selamat berjaya...;]


Dibawah ini link website nya::

-http://saatmokim.blogspot.com/ = Memberi Keutamaan pada Nature Photography
-http://www.thephotolicious.com/ = Memberi keutamaan pada Wedding Photography


Assalamulaikum.. 
Selamat petang semuanya..

Kali neh Pihak kami ingin kongsi kan tentang menghasilkan
foto hanya mengetahui basic photography.. perkataan photography adalah
perkataan dari greek.
Sesiapa ingin mengetahui lagi asas fotografi dengan lebih lanjut
kami telah sediakan link untuk anda melihat
apakah sebenarnya dunia fotografi ini.. 
semoga anda mendapat ilmu yg bernas dari link kami sediakan ini..


Dibawah ini Linknya::



Pemberitahuan

Hye, whats up all My Friends.
assalamualaikum....

Disini pihak Photo Excellence ingin share ler kt korang,
kenapa blog kami tidak dipenuhi teks2 or ayat2..
Kami tidak berapa suka untuk membuat satu2 ayat..kami hanya
mempamerkan dan memperlihatkan hasil photo2 kami..
ada la juga sikit2 ayat..itu pun info ttg gmbr tue..hehehe

Tapi bila melihat,, sepertinya kami harus memberi sepotong ayat2 
supaya ramai melawat ke blog kami.. sambil melihat photo sambil membaca..:]

Jadi, Insyallah kami akan berusaha untuk memberi sepotong kata2 atau 
ayat2 bila kami upload photo yg seterusnya..

Moga2 dengan kaedah ini blog kami akan menjadi tatapan
anda dan melihat hasil2 photo yang kami snap..

Okey,, itu sahaja dari kami pihak Photo Excellence..Wasallam..

Monday, December 13, 2010

Friday, December 10, 2010

Thursday, December 9, 2010

I Love Converse!-Shoes Photography



























Landscape


Location: Kota Kinabalu





Location: Kota Kinabalu


Location: My Village,Beaufort




Location: My Village,Beaufort

Monday, December 6, 2010

Wednesday, December 1, 2010